Jeroen Hatenboer: “Een betere wereld begint bij jezelf”

 

Onze vier Ruimdenkers hebben al een tipje van de sluier gegeven over hoe zij het proces ingaan. Nu is de beurt aan de Kopgroep, waarvan wij vier leden hebben gesproken. Vier leidinggevende mensen uit vier verschillende hoeken: de gemeente, een ziekenhuis, een innovatiecentrum en een woningcorporatie. Zij geven de Ruimdenkers richtlijnen en vervolgens de ruimte om oplossingen te bedenken. Ten slotte komen deze oplossingen weer terug bij de Kopgroep en is het zijn taak draagvlak te creëren voor de oplossingen en deze samen met betrokkenen tot uitvoering te brengen. Wethouder Jeroen Hatenboer bijt het spits af.

Jeroen Hatenboer heeft als wethouder van Enschede gevoelige dossiers in zijn portefeuille. Op dit moment is hij bijvoorbeeld bezig met de komst van zowel een AZC als een moskee. Jeroen is ervan overtuigd dat we met elkaar het systeem kunnen verbeteren, zolang die bereidheid er is en we die met elkaar delen. En die bereidheid begint bij jezelf.

 

Hoe is het op dit moment gesteld met de zorg in Enschede?

“We zijn bezig met nieuwe methodes. De wetgeving verandert; tot dat moment blijven mensen zich ingraven in hoe het was. En nu kijken we hoe het gaat worden. Ik denk dat Enschede goed voorbereid was om het soepeltjes te laten verlopen. Dat is ook wel gebeurd. Natuurlijk gaat er wel wat mis, maar dat zal altijd blijven als het mensenwerk is. En nu moet je echt komen tot nieuwe samenwerkingen, nieuwe ideeën, nieuwe vormen. Het gaat er vooral om: hoe gaan mensen om met die veranderingen en hoe kunnen wij ze er goed in faciliteren? Als je meer zelf moet doen, wat betekent dat dan? Wat wordt dan de rol van de gemeente? En wat wordt de rol van instituties? Want we zijn natuurlijk een compleet geïnstitutionaliseerd land waar ook het institutionele belang toch een beetje telt.”

 

In het rapport ‘Woonvisie Enschede 2025: Stad in Beweging’ is het thema Zorg & Wonen opgenomen. Hoe gaat de gemeente om met zorg en wonen in een stad die in beweging is?

“Het gaat nu met name om deze onderdelen: hoe ga je om met nieuwe inwoners van de stad, hoe ga je om met zorg? Daar gaan we nog meer aanscherping aan doen, maar de visie op zich staat als een huis. Ik denk dat het gebied van zorg prima aanknopingspunten biedt om mensen goed te faciliteren. Maar we zijn nogal hyperig in dit land, dus we gaan ook gelijk rennen. Denk nou eens na, ga eens in gesprek. Het hoeft niet allemaal gelijk af, laten we nu gewoon leren. En dan wordt het vanzelf ook gelijk beter, dan krijg je betere inhoud. We hebben nog steeds de neiging om iets nieuws te maken en dan te zeggen ‘zo, nou is het klaar’. Maar dat moet je niet willen. Je moet een cultuur hebben van flexibilisering. Ik vind de iPad altijd een mooi voorbeeld: vijf jaar geleden had niemand er nog van gehoord en nu is die niet meer weg te denken. Volgend jaar is er ook zoiets. We weten nu nog niet wat er komt, maar over vijf jaar is ook dat niet meer weg te denken. Die wereld beweegt zo snel, dus je moet een systeem hebben dat ook klaar is met verandering om te kunnen gaan. Je moet systemen zo inrichten dat je ze ook kunt veranderen, bijstellen, zodat je kunt meegaan met de tijd. Dus zeg maar ‘flexibeler worden’. Dat is echt op heel veel dossiers die ik doe de kern.”

 

Tijdens de bijeenkomsten van het AZC en de moskee liepen de gemoederen hoog op. Denk je dat het tijdens een bijeenkomst over zorg ook zo zal gaan?

“Nou, dat gaat op een andere manier. Maar neem de hele discussie over de thuiszorg: hoeveel gevallen gaan goed? Duizenden! Daar hoor je nooit iemand over. En de dingen die we kunnen verbeteren met elkaar omdat ze nog niet perfect zijn – en ook nooit perfect zullen worden – die worden heel erg opgeblazen, dus dan ontstaat een sfeer van vijandigheid, voor en tegen. Ik zou eens zeggen: heb het nou eens over ‘mee’. Hoe gaan we het doen? Wat kunnen we verbeteren? Dat is een hele andere discussie. Dat geeft ook een hele andere energie. Ik kan het wel zeggen, maar daarmee is het nog niet veranderd. Ergens moet er bereidheid zijn om met elkaar het systeem beter te maken. Als je die bereidheid met elkaar deelt, dan hoef je het nog niet met elkaar eens te zijn, maar je kunt wel samen aan het werk. Dat is wat ik graag wil.”

 

Hoe laat je mensen omgaan met veranderingen?

“Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dus als gemeentes en overheden vinden dat de mensen anders moeten doen, dan moeten gemeentes en overheden beginnen bij zichzelf. Wat gaan wij doen? Wat zijn wij bereid los te laten? Wat zijn wij bereid te investeren? Dan kun je elkaar de vraag ook nog stellen en kom je heel snel tot resultaten. Dat is een beetje anders dan wij gewend zijn. En daarom heet het natuurlijk Ruimdenkers. Daar is gelukkig plaats voor mensen zoals ik. Dan mag je tenminste een keer zeggen wat je vindt. Het moet altijd netjes en politiek correct: wat een onzin. Je moet gewoon zeggen wat je vindt. En begin bij jezelf.”

 

Over Ruimdenkers gesproken: jij bent een van de Kopgroepleden. Wat was jouw eerste reactie toen je voor de Kopgroep werd gevraagd?

“Het leukste natuurlijk van dit project – en dat vind ik wel een mooi voorbeeld – is wat de provincie doet, die is bij zichzelf begonnen. Die heeft gezegd: we gaan proberen het anders te doen. En dat vind ik geweldig. Het is echt al bij voorbaat een compliment waard. En dat vraagt van mensen die in zo’n Kopgroep zitten ook los te laten en mee te denken op een andere manier. Ze willen beleid maken, want daar zijn ze nu eenmaal een deel van, maar wel op een hele andere manier. En ook nog op een redelijk gevoelig onderwerp, dus dat vind ik geweldig. Dat verdient alle aanbeveling. En ook vertrouwen. Je moet elkaar soms gewoon eens vertrouwen zonder te denken ‘wat zouden ze voor belang hebben?’ Daar zijn wij zo goed in. ‘Vinden ze het wel echt?’ Dus ik ben heel blij met deze Kopgroep. En ik ben ook heel blij dat ze mij daarvoor gevraagd hebben. Dat vind ik ook wel eervol.”

 

Welke uitgangspunten geef je de Ruimdenkers mee?

“Denk echt ruim. Ga eens kijken wat er in de volle breedte nodig is. Laat mensen zelf een oplossing bedenken. Zorg dat de kaders die je stelt leiden tot verbetering van de systemen die we hebben, tot verbetering van dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, dat ze sneller geïntegreerd raken. Dat zijn volgens mij de doelen. En niet om iets nieuws te bedenken, nee, ik denk dat we met elkaar de randvoorwaarden moeten veranderen. Volgens mij probeert de provincie dat in dezen te doen. Dus dat vind ik heel erg leuk.”

 

Wat zijn volgens jou de mogelijkheden en wat zijn de beperkingen?

“Ik zie nog geen beperkingen en ik zie eigenlijk heel veel mogelijkheden. We hebben één bijeenkomst gehad die wat mij betreft hoopvol was, omdat je ziet dat daar inderdaad de mensen zitten die al voor het grootste deel bereid zijn los te denken en echt anders te doen, zonder gelijk weer te vervallen in ‘ja, maar dit kan niet en dat mag niet’. Als je écht opnieuw wilt beginnen, zonder uit te gaan van het bestaande, dus de vragen stelt ‘als er geen zorgsysteem was, of als mensen langer thuis wonen, wat zou je dan doen? Hoe zou je het nu dan organiseren?’ Dat geeft vrijheid.”

 Reacties op Jeroen Hatenboer: “Een betere wereld begint bij jezelf”

  1. Theo Niemeijer schreef:

    Oké meedenken maar at kunnen vaak alleen mensen die het aangaat. En verder kijken dan tot nu toe de gemeente doet. Dat is alles zo goedkoop mogelijk te doen, zonder te kijken naar vernieuwingen die en nu steeds meer komen. Segway rolstoelen is daar een van de meeste wethouders hebben er nog nooit van gehoord terwijl het erkend is als medisch hulpmiddel. Met toekomst en beweeg mogelijkheden die goed zij voor mensen die dat kunnen. Betere doorbloeding, betere zit houding betere ademhaling en ga zo maar door. Maar nee de gemeente wil het niet vergoeden je moet maar een elektrische rolstoel nemen waar je als opzetpoppetje inzit de hele dag. En er s avonds niet meer uit kunt komen omdat je zo stijf bent als een plank door het stil zitten. En zo zij er wel meer dingen op domotica gebied waardoor mensen langer zelfstandig thuiss kunnen wonen. Nieuwe woningen van te voren aanapssen met bijv. bredere dueren zodat wij ook eens op visite kunnen edn niet altijd zien dat we er weer niet in kunnen. Dat is ook zorgen voor en stad met een van de grootste reval centra.

Plaats een reactie