Lex Slaghuis: “Ik ben voor de Doe-democratie”

 

”Hack de overheid!”, moedigt Lex Slaghuis aan met zijn community van bijna 2000 ontwikkelaars, programmeurs, jonge ondernemers en studenten. Lex is een toonaangevend expert op het gebied van big data en open data, en deelt deze kennis graag via zijn community Hack de Overheid. Bovendien is hij oprichter van Open State Foundation, een organisatie waarbij het allemaal draait om digitale transparantie. “Er is informatie, dus doe er iets mee.” Maar voordat deze informatie kan worden gebruikt, moet deze toegankelijk worden gemaakt. En dat is wat Lex nu gaat doen voor Ruimte en Zorg. Lex Slaghuis, onze Ruimdenker Big Data.

 

Wat was jouw eerste reactie toen je werd gevraagd als Ruimdenker?

“Ruimte voor Ruimdenkers vroeg mij mijn denkkracht als informatiespecialist in te zetten op het onderwerp Ruimte en Zorg. Allereerst wil ik dan weten: wat is nu precies het probleem? Wat vinden mensen in Overijssel echt belangrijk als het gaat om Ruimte en Zorg? En wat zijn de eventuele moeilijkheden? Het antwoord bleek kort: daarover is weinig bekend. Dat moet dus snel veranderen.”

 

Wat denk jij dat het probleem is?

“Het begint met bepaalde ruimtelijke ontwikkelingen. Ik woon in Amsterdam. Dat blijft verstedelijken, er is steeds minder ruimte. Mijn familie woont in Overijssel. Daar speelt juist het omgekeerde: kleine steden groeien, en trekken jongeren aan. Maar dorpen lopen leeg of vergrijzen. Dat geeft een bepaalde dynamiek, ook als het gaat om zorg.

Je kunt wel op je vingers natellen dat er in Overijssel van alles gaat bewegen op het gebied van zorg. Maar het is niet transparant wat er waar speelt, en wat dat betekent. Als je aan de slag wilt met Zorg en Ruimte moet je eerst weten waar je het over hebt. Anders kunnen dingen flink misgaan. Van initiatieven waarop niemand zit te wachten tot het wegbezuinigen van voorzieningen die juist hard nodig zijn.”

 

Waarom zijn open data zo belangrijk?

“De digitale samenleving van 2016 barst van de informatie, iedereen heeft het over big data. Maar die big data zijn vaak niet toegankelijk, laat staan begrijpelijk, voor burgers, terwijl ze een schat aan interessante informatie kunnen bevatten. En welke data interessant zijn, kan voor iedereen verschillen. Wellicht wil je als burger kunnen zien hoe het zit in jóuw buurt, op punten die jij belangrijk vindt. Ik ben erg voor de Doe-democratie: mensen moeten zelf de handen uit de mouwen kunnen steken. Iedereen moet kunnen meedenken en meepraten, op basis van gelijkwaardigheid. Dat kan alleen met informatie die voor iedereen toegankelijk is: open data.”

 

Laat me raden: daar ga jij voor zorgen?

“Ja, voor die toegankelijke informatie ga ik nu zorgen. Ik verzamel alle relevante data en maak die voor iedereen inzichtelijk. Ik heb al een concept: de Praatplaat. Dat is een app, een digitale kaart van Overijssel. Daarop kun je gewoon op je tablet per gebied kijken hoe de vlag erbij hangt. Waar bushaltes en voorzieningen zijn, hoeveel mensen waar wonen en hoe oud ze zijn. Je kunt dan snel zien of er iets te veel is, of te weinig. En niet alleen in het hier en nu; je kunt ook tijdreizen. Door de kaart tien of twintig jaar vooruit te zetten. Hoe staan we er dan voor? En wat kunnen we nú doen om knelpunten te voorkomen? Heb je suggesties of slimme ideeën? Die kun je straks, wellicht via een simpele meldbutton, op de Praatplaat delen met inwoners of de overheid.”

 

Voorzie je moeilijkheden bij het ontwikkelen van de app? Zo ja, welke?

“Het is voor mij de uitdaging om uit te vinden wat de Praatplaat allemaal moet tonen en op welke data men echt zit te wachten. Maar ook hoe ik die data boven water krijg. Dat zal even experimenteren zijn. Het wordt spannend, ik heb nog geen flauw idee wat eruit gaat komen. Misschien wel heel heftige dingen. Gelukkig kan ik het programma steeds aanpassen. Blijkt er bijvoorbeeld behoefte te bestaan aan informatie over drogisterijen, dan ga ik daar achteraan.”

 

Wat hoop je met de Praatplaat te bereiken?

“Ik hoop veel open data te kunnen presenteren waarvan men zegt: dát is nou handig! En begrijpelijk. Zodat iedereen kan meepraten over vragen als: welke regio zit in een krimp?  En wat als die krimp bijvoorbeeld 5% bedraagt? Blijven er dan genoeg artsen in de buurt? Staan er straks grote gebouwen leeg? Verandert dat het straatbeeld? Het zal per gemeente verschillen. In Ootmarsum pakken zaken wellicht anders uit dan in het bij Zwolle gelegen Heino.

Met de juiste informatie is de overheid klaar voor de uitdaging Ruimte en Zorg. In samenwerking met de burgers. Met de Praatplaat wil ik ervoor zorgen dat iedereen de juiste informatie op de meest geavanceerde manier krijgt, en dat de voorzieningen mede daardoor zo zijn dat iedereen het naar zijn zin heeft in Overijssel.”

 Plaats een reactie