Miriam Luizink: “Kom maar op met de ideeën!”

Het is donderdag half elf in de ochtend. Aan de andere kant van de lijn zit de kersverse directeur-bestuurder van Roessingh Research and Development, de goedlachse Miriam Luizink. Ze is overgestapt van nanotechnologie naar revalidatietechnologie. Twee verschillende werelden, zou dat werken? Waarom niet? Wilma Koch juicht het verbinden van verschillende sectoren juist toe. Bovendien heeft Miriam met driekwart van de Ruimdenkers gemeen dat ook zij haar expertise ergens anders vindt dan in ruimte of zorg. Maar wat brengt Miriam mee naar de Ruimdenkersmanifestatie?

 

Je werkt nu ruim drie maanden als directeur-bestuurder Roessingh Research and Development. Ben je inmiddels helemaal geacclimatiseerd en ingewerkt?

“Ik denk dat het nog even duurt voordat ik zeg dat ik dat achter de rug heb. En eerlijk gezegd probeer ik dat een beetje uit te stellen, want ik vind dat juist een leuke tijd. Alles is nieuw en ik heb nog een frisse blik. Dat probeer ik zo lang mogelijk vast te houden. Ondertussen pak ik wel overlopende dingen op of zet ik verandering in. Daardoor heb ik soms het gevoel dat ik met drie banen tegelijk bezig ben. Dat vraagt veel energie, maar dat geeft ook veel energie.”

 

In hoeverre verschilt jouw huidige functie met jouw vorige functie als directeur strategisch business development aan de UT?

“De afgelopen tien jaar heb ik aan de UT gewerkt. Eerst als technisch-commercieel directeur bij MESA+ en de laatste anderhalf, twee jaar als directeur strategisch business development. Wat ik nu heel bijzonder vind, is dat ik in een team werk met mensen die op hun zeventiende of achttiende hebben gekozen voor een opleiding richting zorg of welzijn: artsen, fysiotherapeuten, bewegingswetenschappers, noem maar op. Dat zijn andere typen mensen. Dat zijn andere groepsstellingen en dat brengt een andere manier van met elkaar omgaan. Ik vind dat heel prettig. Ik heb nu de combinatie van wetenschappers die een sterke link hebben naar mensen en zorg en welzijn.”

 

Zoals je vertelde, ben je ook technisch-commercieel directeur van MESA+ geweest. Van nanotechnologie bij MESA+ naar revalidatietechnologie bij RDD, dus zorg: dat lijkt een grote stap. Voelt dat het ook voor jou?

“Ja, dat klopt, dat is een grote stap. Nanotechnologie is gewoon anders. Nano gaat heel sterk uit van de universiteit, van die wetenschappelijke omgeving. Daar wordt gekeken naar nieuwe functies van materialen of het combineren van techniek. Dus er wordt vooral gedacht vanuit de mogelijkheden van techniek, terwijl hier bij RRD veel eerder wordt gedacht vanuit mensen. Dus dat is een andere manier van werken.”

 

Waarom heb je die stap gemaakt?

“Ik vind het leuk om in een nieuwe omgeving rond te lopen. Dat spreekt me aan. De wereld van zorg en welzijn vind ik interessant en ik ben benieuwd of ik die ook leuk vind. Het traject om erachter te komen vind ik leuk. Deze functie geeft mij de mogelijkheid om vanuit het leiden van een onderzoeksinstituut – wat voor mij bekend terrein is – een nieuwe wereld te ontdekken. Ik wil kijken of ik hier nieuwe dingen kan neerleggen of mooie nieuwe dingen kan creëren.”

 

Je bent dus nieuw in de zorg en meteen al betrokken bij Ruimte voor Ruimdenkers. 23 Maart was jij tafeldame tijdens de Woonkeukenbijeenkomst. Wat was jouw indruk hiervan?

“Ik vind de aanpak heel erg leuk. Mensen uit verschillende hoeken zijn gevraagd hierin een rol te spelen. Sommige mensen hebben een logische link met zorg, anderen niet. Sommigen hebben een directe link met ruimte, maar anderen ook weer niet. Dat geeft inspiratie. Die poging om vrijer en losser te denken van het bestaande is erg waardevol. Ik hoop wel dat er meer creatieve ondernemers naar de manifestatie komen. Uit de visies van de Ruimdenkers komen projectideeën en bij die projectideeën wil je verschillende partijen in de regio of in Overijssel aangehaakt hebben. Verder vond ik het hartstikke goed, een hele inspirerende omgeving.”

 

Wij hopen ook dat die creatieve ondernemende mensen zich aanmelden voor de Ruimdenkersmanifestatie op 19 mei. Tijdens deze manifestatie heb jij een bijzondere rol toegewezen gekregen binnen de Kopgroep. Hoe vul jij die rol in?

“Ik ben gevraagd toen ik nog niet eens was begonnen in de zorg, vandaar dat ik inderdaad een iets aparte rol heb. Nadat de vier Ruimdenkers hun ideeën hebben gepresenteerd geef ik tijdens de manifestatie een eerste reactie. Een reactie vanuit mijzelf, op wat me aanspreekt. Ik ben erg benieuwd. Ik ken de plannen of voorstellen ook niet van tevoren. Ik zal andere deelnemers aanmoedigen een idee te omarmen en gezamenlijk op te pakken.”

 

Hoe bereid je je daarop voor?

“Daar kan ik me niet heel concreet op voorbereiden. Er zijn zometeen vier ideeën van vier mensen die met hun eigen ervaring en visie en gesprekken en input van anderen daartoe zijn gekomen. Mijn grondhouding is positief, open en enthousiast. Ik ga luisteren, kijken en bedenken waar ik aansluiting zie. Ik bedenk wat er dan nodig is om het te realiseren en wat mijn bijdrage daarin kan zijn.”

 

Wat wordt jouw rol na 19 mei? De andere Kopgroepleden gaan aan de slag met de oplossingen van de Ruimdenkers. Jij ook? Wat ga jij doen?

“Ik ga ervanuit dat er een idee bij zit dat iets bij mij triggert, dat mij aan het denken zet en me niet meer loslaat. Daar waar mijn expertise iets toevoegt, daarmee kan ik aan de slag. Kom maar op met de ideeën, we zijn er klaar voor!”

 Reacties op Miriam Luizink: “Kom maar op met de ideeën!”

  1. Pieter Parmentier schreef:

    Goed verhaal, veel succes.
    Suggestie: het bevorderen van kennisuitwisseling is m.i. de grootste bijdrage die we kunnen leveren aan innovatie en verbetering van de samenleving en dus ook aan de zorg. Wij hebben als hulpmiddel de methode advanced networking ontwikkeld en met succes toegepast. We willen dat de komende jaren zonder winstoogmerk beschikbaar stellen voor maatschappelijk relevante werkterreinen, zoals de zorg. Ik kom graag langs om het toe te lichten.

Plaats een reactie