Team Eindeloos

Eindeloos04

Het team

Team Eindeloos bestaat uit Paulien van Noort en Arno Schuurs van Qoncepts BV en Thomas Döbken van Studio TD. Paulien en Arno hebben hun eigen schuurwoning in Diepenveen bedacht en hebben ook in andere delen van Nederland plannen voor nieuwe woonconcepten ontwikkeld.

Locatie & Doelstelling

Plek: Boerderij langs de Regge in Lemele aan De Belte 3A

Opgave: Ten behoeve van natuurontwikkeling langs de Regge heeft de provincie de boerderij met bijbehorende gronden gekocht. Nu de gronden voor natuur is ingericht wil de provincie het woonhuis, bijgebouwen en een perceel van ruim 1 hectare verkopen. De locatie biedt kansen voor iemand die op deze schitterende plek in Reggedal wil ondernemen.

Het Plan

Ontwikkeling van het erf tot een woonconcept voor de doelgroep ruimdenker tussen de 20 en 40 jaar.

 Download het volledige plan (pdf)

Jury Rapport

Oordeel jury

Het zou zomaar kunnen zijn dat het concept van team Eindeloos voorziet in een opkomende behoefte. Misschien is het nog net iets te vroeg voor daadwerkelijke realisatie. Toch appelleert dit concept aan een trend. Nieuwe communities op het platteland voor individuen die een betaalbaar alternatief zoeken voor de hectiek van de grote stad. Het plan bestaat uit een twintigtal woon/werk eenheden van elk 42 m2 groot rond een aantal gezamenlijke voorzieningen in een natuurlijke omgeving. Een dergelijk concept voorziet in de behoefte van een groep mensen die we (nog) niet robuust in de analyses tegenkomen in de marktonderzoeken en demografische onderzoeken. Deze individuen vormen een zogenaamde counter trend. Als dit concept goed wordt ingebed in de lokale sociale context, bij voorkeur voortbordurend op een artistieke en culturele dimensie, goed geframed als een hip alternatief voor de dynamiek van de metropole omgeving én betaalbaar, dan kan dit concept op enkele goedgekozen plekken in de provincie zeker slagen.

Is Lemele zo’n plek? Daar is de jury nog niet geheel van overtuigd. De meerwaarde voor de omgeving wordt niet duidelijk Het plan is ‘foot-loose’, niet vastgeklonken aan zijn omgeving en zou op veel locaties in Overijssel of elders in het land kunnen landen. Zo wordt de Regge en de aanwezige natuur gebruikt als decor voor de te realiseren woon/werklocatie. De relatie lijkt eenzijdig, de Regge en de natuur profiteren niet van het plan.

Door natuurbehoud/onderhoud en opstalontwikkeling te scheiden in twee entiteiten heeft team Eindeloos er blijk van gegeven dit twee separate ontwikkelingstrajecten te zien met verschillende belangen. Het plan kan aan kracht winnen door verder uit te werken hoe het groepsproces (sociaal) geconstrueerd kan worden. Financieel realisme ontbreekt hier en daar maar de business case biedt wel voldoende aanknopingspunten voor een verdere verdieping. Zo is de gevraagde bijdrage van de provincie hoog.

Een vernieuwend concept dat veel kansen heeft om het platteland als hip alternatief voor de stad neer te zetten. Wel is jammer dat de relatie met de omgeving weinig aandacht heeft gekregen.

 

 

Oordeel jury op hoofdlijnen

  • Vernieuwend concept omdat het platteland als hip alternatief voor de stad wordt gezien
  • Mogelijk te vroeg voor daadwerkelijke realisatie
  • Foot-loose concept interessant, op meerdere plaatsen toepasbaar
  • Meerwaarde voor Lemele onvoldoende duidelijk
  • Financieel realisme ontbreekt hier en daar
  • Business case biedt wel voldoende aanknopingspunten voor verdere uitwerking